Růže damašská

(Rosa damascena)Ruze_damasska_280x280_1.jpg

 

Růže damašská (nebo též damascénská) je jedna z nejstarších známých pěstovaných růží a je velmi ceněna hlavně pro výrobu růžového oleje. Ten je s oblibou přidáván do kosmetických produktů, kterým dodává nejen svou delikátní vůni, ale i své vlastnosti. Má zklidňující účinky na podrážděnou pleť a pokožku, ideální je pro pleť zralou a citlivou.

Je to asi 2 metry vysoký keř obloukovitého vzrůstu s hodně ostnitými výhony, na jejichž konci vyrůstá několik květů. Květy má plné, růžové a výrazně vonící. List je pětičetný.

 

Pěstování růže damašské pro výrobu růžové vody, později také růžového oleje, sahá daleko do historie. Výroba růžové vody destilací byla známá již ve staré Persii. Ve středověku byly růžové květy destilovány hlavně s vínem. Destilace růžového oleje se začala provádět v Evropě až roku 1580. Za tímto účelem se brzo nato růže damašská začala pěstovat na velkých plochách v Turecku a v Bulharsku. Sklizeň růžových květů probíhá vždy ručně časně z rána. Na získání 1 kg růžového oleje je potřeba přibližně 3 miliony květů.

 

Růžový olej z růže damašské najdete také v několika produktech od Argital určených převážně pro jemnou pleť s potřebou zvýšené péče, jako například oblast kolem očí, nebo pokožka dekoltu.

 

Růže damašská je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Scrub a pleťová maska se zeleným jílem

Rostlinný mycí a zesvětlující gel na obličej

Rozjasňující krém se zeleným jílem „Pelle di Luna“

Liftingová oční maska se zeleným jílem a světlíkem

Liftingový oční krém se zeleným jílem a světlíkem

Mast z jestřabiny na poprsí