Badyán

(Illicium verum)

 

Badyan_280x280_1.jpgZ plodů badyáníku pravého se získává destilací silice. Pro svou chuť a antibakteriální účinky je častou přísadou ústních vod a zubních past. Užívá se také v parfumérii, přidává se do mýdel a pleťových vod.

 

Badyáník pravý je menší stálezelený strom, vzrůstu 10-18 metrů, původem z Číny a Vietnamu. Kůra je hladká, větve husté, hladké a šedé. Listy má řapíkaté, vejčité, na konci zašpičatělé, celokrajné a kožovité. Květy vyrůstají v paždí listů, jsou růžové nebo až tmavě červené, velké. Plody jsou měchýřky po osmi s lesklými, hladkými semeny. Když měchýřky uzrají, zhnědnou, zdřevnatí a rozloží se do hvězdy.

 

Latinský název „Illicium“ znamená dráždidlo, odkazuje na vlastnosti plodů. Zralé plody badyáníku pravého, známé také jako koření pod názvem badyán, obsahují 4-5 % silice s typickou teplou, kořeněnou vůní podobnou anýzu. Jako koření se badyán začal užívat v 16.století prvně v Rusku, odkud se jeho užití rozšířilo až do našich zemí. Tenkrát se badyán používal také v lékařství jako utišující a posilující prostředek a v léčitelství jako prostředek proti revmatismu a bolestem zad. Olej je známý pro své povzbuzující a antiseptické účinky a s oblibou se přidává do přípravků ústní hygieny a do masážních olejů. 

 

Badyáník pravý je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Regenerační vlasová maska se zeleným jílem