Brutnák lékařský

(Borago officinalis)Brutnak_280x280_2.jpg

 

Brutnák lékařský se pěstoval pro své léčebné účely již ve středověku. Nať se používá jako zelenina, ze semen se lisuje olej. Semena obsahují vysoký podíl omega-6, která má blahodárné účinky na aknózní a ekzematickou pokožku.

 

Bylina pochází ze Středomoří a postupně se rozšířila do severních oblastí Evropy, Severní Ameriky a Austrálie. U nás roste podél cest, na úhorech, na rumištích, v okolí lidských sídel. Má ráda kyprou a na minerály bohatou půdu. Brutnák lékařský je jednoletá bylina, vyrůstá do výšky 40 až 60 cm, působí statným dojmem. Lodyhu má přímou, drsně chlupatou, stejně jako listy. Přízemní listy jsou velké, řapíkaté, vejčité nebo eliptické, lodyžní listy jsou menší, přisedlé. Květy vyrůstají na stopkách, jsou blankytně modré. Kvete od května do září.

 

Brutnák je známou léčivou bylinkou. Sbírá se jak kvetoucí nať, tak semeno. Nať obsahuje slizy, třísloviny, minerální látky atd. Zevně se aplikovala ve formě obkladů na špatně se hojící rány. Mladé listy se již od středověku používaly jako zelenina, mají aroma po okurkách. Semena obsahují jedlý olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin omega-6. Ty jsou zásadní pro zdraví vlasů a pokožky. Brutnákový olej se často využívá v krémech a maskách na pleť ARGITAL. Má regenerační účinky na problematickou a zánětlivou pokožku, zmírňuje otoky, pomáhá při akné a ekzémech.

 

Brutnák lékařský je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Maska ze zeleného jílu "ARGILTUBO"

Krém na akné s lopuchovým kořenem

Krém proti vráskám s přírodními vitamíny E a F

Obnovující krém s růžovým olejem

Liftingová oční maska se zeleným jílem a světlíkem

Omlazující dynamizovaný masážní olej "Slunce"