(Allium sativum)
Česnek kuchyňský má antiseptické a antibiotické vlastnosti. Obsahuje hlavní složku alicin, je také bohatý na vitaminy jako A,B a C a některé minerály jako selen, vápník a jód. K zevnímu použití se šťáva z česneku doporučuje na hmyzí štípnutí a bradavice.
Česnek kuchyňský je aromatická rostlina původem z Indie a střední Asie. Na bázi má složenou kulovitou cibuli. Cibule se skládá z osmi nebo deseti dužnatých šupin, stroužků, kryty společným obalem. Lodyhu má přímou, dutou, vysokou asi 60 cm. Listy jsou přisedlé, dlouhé a úzké. Kvete v červnu a červenci bíle nebo růžově. Semena má černá, hranatá.
Podle pověstí se česnek podával ve starém Egyptě dělníkům, aby jim dodal sílu. Posilující účinky mu přisuzovali rovněž Římané a Řekové ve starověku. Římští vojáci dostávali příděl česneku při dlouhých válečných pochodech. Antiseptické vlastnosti česneku byly známé po dlouhá staletí, měl chránit před nákazou při morových epidemií nebo před jinými infekčními nemocemi. Šťáva z česneku se za první světové války přikládala na otevřené rány vojákům jako antiseptikum. Česnek obsahuje složku alicin, která je zodpovědná za ostré aroma a která má antibiotické, protiplísňové a virucidní účinky. V lidovém léčitelství se česnek nebo jeho šťáva užívá jako prostředek na bradavice.
Česnek kuchyňský je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:
Vlaštovičníkový krém s česnekem a zeleným jílem