Fenykl obecný

(Foeniculum vulgare)Fenykl_280x280_1.jpg

 

Jeho plody obsahují hlavně éterické oleje, anetol a fenchon. V kosmetice se využívá převážně k odstranění otoků, je vhodný zejména na mastnou pleť.

 

Fenykl obecný je vytrvalá bylina dorůstající výšky až 150 cm. Je rozšířen na většině území Evropy. Původem je však pravděpodobně jen ze Středomoří a Přední Asie. U nás v teplejších oblastech zplaňuje. Má rád slunné polohy a dobře propustné půdy. Má silný vřetenovitý kořen, lodyha je větvená, přímá, hladká, později dutá. Listy jsou aromatické, jemné, dělené do nitkovitých úkrojků. Květy jsou složeny do okolíků a jsou drobné, žluté a vonné. Kvete v červenci až září.

 

Fenykl se pěstoval na zahradách od pradávna. Pro muže měl být zdrojem síly a vytrvalosti, u žen měl bránit obezitě. Pro získání esenciálního oleje se sbírá plod, který obsahuje zejména silici s terpentýny. Fenykl uvolňuje hladké svalstvo a tlumí otoky, proto je často součástí tělových krémů a olejů na zeštíhlení. Přidává se také do krémů na mastnou pleť a do vlasové kosmetiky.

 

Fenykl obecný je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Zeštíhlující zábal ze zeleného jílu

Zeštíhlující krém na celulitidu "Florange"

Odvodňující dynamizovaný olej "Měsíc"

Mast z jestřabiny na poprsí

Krém na akné s lopuchovým kořenem

Regenerační vlasová maska se zeleným jílem