Jasmín pravý

(Jasminum officinale)Jasmin_280x280_1.jpg

 

Z květů jasmínu pravého se získává esenciální olej, který se užívá hlavně v parfumerii. Obsahuje benzylacetát, jasmon, eugenový olej, faruezový olej a další. Silice z jasmínu je velmi ceněna.

 

Jasmín pravý pochází z jižní Asie. Dnes se hodně pěstuje také v Číně, ve Francii a v oblastech Středozemního moře, kde zplaňuje. Je to opadavý keř, dosahuje výšky až 6 metrů. Má štíhlé větve s listy vstřícnými, podlouhle kopinatými. Kvete od července do října bílými, silně vonnými květy. Vyžaduje teplé a slunné stanoviště. Pozor, často se zaměňuje s pustorylem, kterému se taktéž říká „nepravý jasmín“, jde o jinou rostlinu.

 

Rodové jméno jasmínu je pravděpodobně odvozeno z arabského „ yasemin“. Do Evropy se dostal nejspíš skrz arabskou kulturu. První záznamy o jasmínu v čínských textech pocházejí z 3.století. Zmínky o jasmínové vodě se objevují v příběhu Salabaetto v Decameronu. Jasmín se nazývá králem květin a má pověst afrodiziaka, jeho vůně pomáhá vytvořit uvolněnou, romantickou atmosféru.

Jasmín vyluzuje svou vůni k večeru, proto se jeho květy sbírají v noci.

 

Jasmín pravý je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Jasmínová květová voda

 

Je součástí BIO mýdla značky Cigae BIO:

Ájurvédské bylinné mýdlo

 

Je i nepostradatelnou složkou BIO toaletních vod značky Cosmesi Siciliana:

Toaletní voda Agrumi di Sicilia