Máta rolní

(Mentha arvensis)Mata_rolni_280x280_1.jpg

 

Z máty rolní se využívá její nadzemní část k výrobě éterického oleje. Ten obsahuje značné množství mentolu, který se používá v kosmetice pro svou osvěžující vůni, zmírňuje také pocit svědění. Silice z rostliny působí jako repelent.

 

Máta rolní je nižší silně aromatická vytrvalá bylina s přímou čtyřhrannou vystoupavou lodyhou, vysokou asi 20-50 cm, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vejčité až kopinaté, směrem vzhůru se postupně zmenšují. Květy jsou drobné, narůžovělé a vyrůstají z úžlabí listenů. U nás je to pravděpodobně původní druh, hojná je od nížin po pahorkatiny. Vyžaduje hlubokou hlinitou půdu. Můžeme ji najít na lukách, v příkopech, na vlhkých polích, kde vytváří souvislé porosty. Přirozeně se vyskytuje téměř v celé Evropě až po západní Sibiř.

Podobně jako ostatní druhy máty je proměnlivá a velmi snadno se samovolně kříží s jinými druhy.

 

Ačkoliv obsah mentolu je vyšší, než v mátě peprné, složení silice není tak příznivé jako u jiných kříženců, proto nemá takový hospodářský význam. I přesto nachází své uplatnění v kosmetických preparátech. Je oblíbená pro svou svěží vůni a repelentní vlastnosti. 

 

Máta rolní je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

BIO repelent proti komárům

Tělový pudr s bílým jílem

Očistný šampon proti volným radikálům

Tekuté mýdlo se zeleným jílem

Rozjasňující sprchový gel s lípou