Myrhovník pravý

(Commiphora myrrha)Myrha_280x280_1_(1).jpg

                 

Z myrhovníku pravého se používá pryskyřice, která je získávána z kůry. Myrha obsahuje asi 8 % éterických olejů, asi 30 - 40 % smoly a 50 % gumy. Velmi oblíbenou je v ústních vodách a to díky svým dezinfekčním a deodoračním vlastnostem.

 

Myrhovník je trnitý až 5 metrů vysoký keř nebo strom s krátkým tlustým kmenem a rozsochatými trnitými větvemi. Připomínat může naší trnku. Listy má šedé nebo namodralé, drobné, tuhé, trojlaločné, krátce řapíkaté, opadavé. Květy jsou nenápadné, vyrůstající v úžlabních svazečkách. Dřevina je původem z východní Afriky a ze západní Arábie. Roste v tropických pouštích a polopouštích oblastech.

 

Kůra myrhovníku, buď samovolně nebo při poranění, produkuje vonnou olejovitou pryskyřici, která na vzduchu tuhne v zlatavou hmotu, která je známá pod názvem myrha. Již po tisíciletí je myrha používána v léčitelství, parfumerii, kosmetice a jako vykuřovadlo při náboženských rituálech. V lidových léčitelství se používá při zánětech dutiny ústní a doporučuje se pro podkuřování proti revmatismu.

 

Myrha je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Ústní voda se zeleným jílem, ananasem a koloidním stříbrem

Krém na žilky s tújí a vilínem