Pačule obecná

(Pogostemon cablin)Pacule_280x280_1.jpg

 

Sušené listy pačule mají výraznou pižmovou vůni. Obsahují vonnou silici, zejména pačulen, která se získává parní destilací. Pačulen je výborný fixátor vůně v parfémech a zároveň působí velmi svěže. Pačule  má také pověst afrodiziaka.

 

Pačule obecná pochází z Indie a jihovýchodní Asie. Daří se jí na slunných stanovištích a v písčitých půdách. Je to aromatický stálezelený tropický polokeř, vysoký 60-120 cm. Vzhledem připomíná meduňku lékařskou. Lodyhu má čtyřhrannou a dutou, listy jsou vejčité po okrajích pilovité, z jejichž úžlabí vyrůstají bělavé pyskaté květy.

 

Pačule se kdysi užívala k parfémování indické bavlny a lnu, byla i součástí indického inkoustu. Pačulen, látka obsažená v rostlině, se tradičně užíval k zafixování vůně v parfémech a orientálních mýdlech. První známost o silici se dostala z Indie do Evropy v 19. století s indickými šály, které jí byly napuštěny. Od té doby začala být v Evropě užívaná ve voňavkářství a i dnes je velmi oblíbenou vonnou složkou v parfémech a kosmetických produktech.

 

Pačule je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Rostlinné mýdlo se zeleným jílem a mandlovým olejem

Rostlinné mýdlo se zeleným jílem, propolisem a medem

Šampon na normální a suché vlasy s lopuchem

Šampon na blond a jemné vlasy s heřmánkem

Krém na akné a vaginální krém s Niaouli