(Capsicum frutescens)
Paprika křovitá se vyznačuje svými drobnými a pálivými plody. Plody obsahují alkaloid kapsicin, který jim dodává ostrou chuť. V kosmetice má prohřívací vlastnosti, uvolňuje stažené svaly, také urychluje spalování tuku a napomáhá hubnutí.
Paprika křovitá je bylina s dřevnatějící bází, s lodyhou větvenou, 150-200 cm vysokou. Roste v tropické Americe, jihovýchodní Asii a Pacifiku. Listy jsou eliptické, kopinaté, zašpičatělé. Květy jednotlivé, nebo ve skupinách po 2-3, stopkaté, bledě zelené až žluté. Plody rostou ve svazečcích vzpřímeně, mají kuželovitý tvar až 10 mm dlouhé, jsou lesklé, zpočátku zelené, později červené.
Účinky papriky křovité jsou známé již po staletí. Do Evropy se dostala v 16.století s dalšími druhy koření z Indie. Její usušené a rozemleté plody jsou známé také pod názvem kayenský pepř nebo čili, které se s oblibou přidává do jídel pro dodání na pikantnosti, zároveň prohřívá a zlepšuje tak trávení. V lidovém léčitelství se užívá na podporu krevního oběhu a jako podpůrný prostředek při artritidě a revmatu. V masážních olejích prohřívá a napomáhá redukci celulitidy.
Paprika křovitá je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:
Prohřívací tělový zábal ze zeleného jílu
Zeštíhlující dynamizovaný olej na celulitidu s pomerančem a rozmarýnem