Pomerančovník sladký

 (Citrus aurantium dulcis)Pomeranc_sladky_280x280_2.jpg

 

Kůra plodů pomerančovníku obsahuje vonnou silici s hlavní složkou limonen. Přidává se do kosmetických výrobků a parfémů pro svou svěží vůni. Dodává optimismus. Vhodný je pro mastnou pokožku.

 

Pomerančovník sladký je stálezelený strom vysoký 6-12 metrů. Má kompaktní kulovitou korunu a trnité větve. Výhony jsou světle zelené, listy oválné, tmavě zelené a svrchu lesklé. Květy jsou velké, bílé a vonné, plody – pomeranče, kulovité 5-9 cm velké se šťavnatou dužinou a hořkou kůrou oranžově zbarvenou. Dřevina pochází z jihovýchodní Asie.

 

Do Evropy se pomerančovník dostal o něco později než citroník. První pomerančovník byl dovezen z východní Indie do Portugalska v 16. století, odkud se rozšířil do Španělska a Itálie a dalších teplých zemích. U nás se tyto choulostivé dřeviny pěstovaly v zámeckých zahradách v nádobách. Přes zimu se pak přesouvaly do oranžérií, aby nezmrzly. 

 

Čerstvá kůra pomeranče obsahuje těkavý olej, který se z ní získává lisováním. Vonná esence dodává kosmetickým produktům osvěžující pomerančovou vůni, působí relaxačně, uvolňuje napětí a redukuje nadbytek mazu v pokožce, proto je také jednou z přísad zeštíhlujících produktů od ARGITAL.

 

Pomerančovník sladký je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Zeštíhlující krém na celulitidu "Florange"

Zeštíhlující zábal ze zeleného jílu

Zeštíhlující dynamizovaný olej na celulitidu s pomerančem a rozmarýnem

Odvodňující dynamizovaný olej "Měsíc"

GOLD esenciální olej - SLADKÝ POMERANČ

 

V mýdlech značky Cigale BIO

Sprchový gel s pomerančem

Mýdlo s pomerančovým esenciálním olejem

Ájurvédské bylinné mýdlo

Tekuté mýdlo "Provensálský sad

 

V toaletních vodách značky Cosmesi Siciliana:

Toaletní voda Agrumi di Sicilia

Toaletní vody Ventu 'i mari

 

A také přípravku BIOLAVO

Na mytí nádobí s citronem