Růže šípková

(Rosa canina)Ruze_sipkova_280x280_1.jpg

 

Plody růže šípkové jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Využívají se nejen  na výrobu šípkového sirupu nebo zavařenin, ale extrakt z šípků se používá také v kosmetice pro své protizánětlivé vlastnosti. V zubních pastách posiluje dásně a zvyšuje jejich vitalitu. 

 

Je to keř s obloukovitě převislými větvemi porostlými silnými ostny. Dosahuje výšky 2-3 m. Roste hojně na suchých a slunných stráních od nížin do hor takřka po celé Evropě. Kvete od května do července. Květy jsou pětičetné, mají pět korunních lístků, jsou vonné, světle růžové až bělavé. Plody, šípky, jsou po dozrání sytě červené. V přírodě je to naším nejrozšířenějším planě rostoucím druhem růže.

 

Růže šípková je považována za léčivou rostlinu přes 2 tisíce let a její použití sahá do dávné historie. V Británii se dokonce našla semena rostliny při kostře ženy pocházející z mladší doby kamenné. Ve středověku se šípky jedly jako dezert. Šípky se odjakživa používaly na výrobu zavařenin, šípkových sirupů, vína nebo čaje připravovaného ze suchých plodů, které jsou velkým zdrojem vitamínu C. Uvádí se, že obsahují až 20krát více vitamínu C než citrusové plody.

 

Růže šípková je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Krém proti vráskám s přírodními vitamíny E a F

Zubní pasta se šalvějí a zeleným jílem

Zubní pasta s mátou a zeleným jílem

Zubní pasta "Omeobital" pro homeopatika