Šalvěj muškátová

(Salvia sklarea)

 

Salvej_muskatova_280x280_1.jpgŠalvěj muškátová má vysoký obsah aromatických látek, vonných silic, díky kterým se užívá ve voňavkářství a kosmetice. Uvolňuje křeče a ulevuje při bolestivé menstruaci. Je považována také za tonikum.

 

Šalvěj muškátová je původem ze Středomoří a jihozápadní a střední Asie. Má ráda sušší a slunné stanoviště. Je to dvouletá nebo vytrvalá aromatická bylina, vysoká kolem 100 cm. Lodyhu má přímou, větvenou, chlupatou s přízemní listovou růžicí. Květy jsou výrazné, uspořádané v květenstvích, jsou pyskaté, v barvě růžové, fialové nebo bílé. Kvete od června do srpna.

 

Ještě v minulých stoletích byla tato šalvěj u nás hojně pěstovaná na zahradách. V lidovém léčitelství se užívala obdobně jako šalvěj lékařská. Šalvěj muškátová obsahuje vysoký podíl silic a lisováním se z ní získává aromatický esenciální olej, který se přidává do parfémů pro svou bylinnou, kořeněnou vůni. V minulosti byla považována za afrodisiakum. V masážních olejích zmírňuje křeče, uvolňuje svalovou ztuhlost a ulevuje při bolestivé menstruaci.   

 

Šalvěj muškátová je obsažena v těchto kosmetických přípravcích:

Krém pro 5 dní ženy s mochnou a zeleným jílem

Olej pro 5 dní ženy s mochnou a zeleným jílem