Santal bílý

(Santalum album)Santal_280x280_1.jpg

 

Dřevo ze santalu bílého je ceněno pro výrobu oleje, ten se přidává jako přísada do koupelí, kosmetických krémů a olejů. Obsahuje bisaboleny, farsenol a další složky.

 

Santal bílý je stálezelená dřevina dorůstající výšky 4-10 metrů, původem snad z Malajsie, odkud byl zavlečen do dalších oblastí jižní Asie. Jeho současný areál se táhne od Indie po severní Austrálii. Roste v tropických opadavých lesích. Je to polocizopasná rostlina. Listy jsou kopinaté, červené květy vyrůstající na krátkých stopkách v latech. Má tvrdé pevné dřevo se svrchní nevonnou částí (tzv. běl) a vnitřním hustým jádrem žlutohnědé barvy, které obsahuje, stejně jako kořeny, vonnou silici.

 

Santalové dřevo je ceněno po celá staletí, je silně aromatické a užívá se k rituálním účelům, na výrobu vonných vykuřovadel a vonných tyčinek, a na výrobu oleje. Strom určený k těžbě se vyklučí i s kořeny a jeho kmen zbavený větví se nechá několik měsíců ležet na zemi, dokud jeho běl nezkonzumují termiti a nezůstane pouze cenné jádro. V indické medicíně se tradovalo, že zlepšuje paměť, uklidňuje tělo a mysl. V ájurvédském léčitelství se santalový olej používá externě jako prostředek na akné, drobné ranky a bodnutí hmyzem.

 

Santal bílý je na červeném seznamu ohrožených druhů řazen ke zranitelným druhům a jeho vývoz z Indie je oficiálně zakázán a těžba dřeva je regulována státem.

 

Santal bílý je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Arganový pleťový olej proti vráskám

Očistný šampon proti volným radikálům

Zpevňujcí krém s klíčkovým a avokádovým olejem "Floré"