Skořicovník pravý

(Cinnamomum zeylanicum)Skorice_280x280_1.jpg

 

Z kůry skořicovníku se získává vonný olej, silice, která silně prohřívá, uvolňuje svalové napětí, posiluje. Pro svou sladkou a hřejivou vůni se také využívá v parfumerii. Má dezinfekční a antibiotické účinky.

 

Skořicovník pravý je stálezelený tropický strom asi 13 metrů vysoký. Kůru má hladkou, hnědou nebo žlutošedou, větve šedé, čtyřhranné. Listy vejčité, kožovité, svrchu zelené a lesklé, vespod zelenavě bílé. Květy jsou drobné, žluté. Domovinou je Srí Lanka, odkud se rozšířil do východní Indie, Číny a Taiwanu a dále.

 

Skořicovník pěstovaný na kůru, skořici, se vzrůstem liší od volně rostoucího. Má keřovitý charakter a je asi 3 metry vysoký. Pěstování dřeviny není tak náročné jako samotný proces slupování a čistění kůry, který se dělá ručně a proto je nejnákladnější částí výroby skořicové kůry. Kůra stromu, stejně jako listy a květy, obsahuje silice s hlavními složkami eugenol a skořicový aldehyd. Silice má povzbuzující účinky na oběhový systém, zahřívá a prokrvuje pokožku. Je účinnou složkou masážních olejů na odbourání podkožního tuku a zábalů na uvolnění stažených svalů a na revmatické potíže. Přidává se zvláště do těch kosmetických přípravků, kde je potřeba zahřát a uvolnit. Má také dezinfekční vlastnosti a pro svou sladkou vůni bývá přidávána do parfémů kořeněnéch vůní.  

 

Skořicovník pravý je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Prohřívací tělový zábal ze zeleného jílu

Krém s eukalyptem proti rýmě a nachlazení

Aromatická zubní pasta se 7 esenciálními oleji

GOLD MIX – 15 esenciálních olejů pro sanitaci

Přírodní sanitizér na roušky

 

v EDT značky COSMESI SICILIANA

Toaletní voda AETNA

 

a v mýdle značky Cigale Bio

Ájurvédské bylinné mýdlo