Třezalka tečkovaná

(Hypericum perforatum)Trezalka_280x280_2.jpg

 

Třezalka obsahuje rutin, katechinové třísloviny a řadu dalších látek. Používá se vnitřně na uklidnění nervové soustavy a přidává se také do krémů a olejů na suchou a šupinatou pokožku.

 

Je to vyšší vytrvalá bylina hojná na výslunných stráních, sušších loukách, mezích a mýtinách rostoucí u nás od nížin do podhorských oblastí. Původem je z Evropy, západní Asie a severní Afriky. Lodyhu má přímou s dvěma nepatrnými postranními lištami, ve spodní části dřevnatí, nahoře je větvená. Listy jsou přisedlé, vejčité, s tečkovitými siličnými žlázkami. Květenství je bohaté, květy výrazně zlatožluté. Kvete od května až do září.

 

Druhové jméno „perforatum“ pochází z lat. „děrovaný“ a odkazuje na siličné žlázky na listech byliny, které proti světlu prosvítají. Třezalka byla užívaná jako léčivka již ve Starověkém Řecku. Dioscorides, řecký lékař a botanik, ji doporučoval spolu s medovou vodou zevně na popáleniny. Křižáci používali třezalku k hojení sečných ran. V lidovém léčitelství se z listů a květů třezalky získával do červena zbarvený olej, který se zevně aplikoval na pohmožděniny, rány, křečové žíly a kůži spálenou sluncem.

 

Pozor, třezalkový olej má fototropní vlastnosti a na slunci může způsobit podráždění kůže.

 

Třezalka tečkovaná je obsažena v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Krém na žilky s tújí a vilínem

Třezalková olejová emulze