Vavřín kubébový

(Litsea cubeba)

 

Litsea cubeba neboli vavřín kubébový obsahuje silice, které mají sladce citronovou vůni.Litzea_280x280_1.jpg

Éterický olej z této rostliny se užívá v kosmetickém průmyslu a aromaterapii. Je osvěžující, posiluje koncentraci a je vhodný spíše pro mastnou a nečistou pleť.

 

Vavřín kubébový je stálezelený keř nebo menší strom asi 4-15 metrů vysoký pocházející ze subtropické a tropické Asie. Kůru má hladkou, listy kopinaté, podlouhlé, lesklé, po promnutí aromaticky voní. Květy jsou na štíhlé stopce ve svazečcích. Kvete před olistěním nebo zároveň s ním bílými kvítky. Plody jsou drobné, černé, kulovité a aromatické.

 

Vavřín kubébový je původem z Číny, Indonesie, Taiwanu a dalších zemí jižní Asie. V Číně je tato rostlina nazývána „horským pepřem“. Rostlina je příjemně aromatická a zvláště její plody jsou využívány na výrobu esenciálního oleje. Hlavní složkou silice je citral, díky kterému voní po citronech. Olej se pak přidává do kosmetických přípravků převážně pro svou svěží a citrusovou vůni.

 

Vavřín kubébový je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Rozjasňující krém se zeleným jílem „Pelle di Luna“

Pleťové tonikum s esenciálními oleji "Rugiada"

Ochranný krém na ruce s propolisem, smilem italským a zeleným jílem

Tekuté mýdlo se zeleným jílem

Očistný šampon proti volným radikálům

Krém na akné, červenání pleti a kožní mykózy s echinaceou