Vilín viržinský

(Hamamelis virginiana)Vilin_280x280_1.jpg

 

Obsahuje saponiny, flavonové glykosidy a hamamelitanin. Má příznivé účinky na podrážděnou a zanícenou pokožku, stahuje póry a zmírňuje nadměrné vylučování mazu.

 

Vilín viržinský je středně vysoký keř podobný lísce dosahující výšky až 5 metrů. Je původem ze severní Ameriky. Květy má drobné, úzké až čárkovité, žluté. Rozkvétá zpravidla na podzim při opadu listů. Listy se na podzim zbarvují do zlata. Vyžaduje slunce až mírný polostín, hlubší, středně vlhkou půdu. U nás se pěstuje v zahradách jako okrasná dřevina.

 

Domorodí indiáni používali odvar z větví vilínu virginského na otoky, rány, záněty, štípance od hmyzu, také na nádory. Evropští osadníci tento postup převzali a jeho užívání se následně rozšířilo po celé Americe. Větvičky z této dřeviny se používali také jako virgule k hledání vodních zdrojů, čímž si získal svůj název (angl. Witch-hazel = kouzelná líska).

 

Extrakt získaný z listů a kůry vilínu je v kosmetice velmi oblíbený pro své stahující vlastnosti. Je jedním z hlavních složek například Krému na žilky a hemoroidy od ARGITAL, kde zmírňuje otoky a uklidňuje zanícenou a podrážděnou pokožku.

 

Vilín viržinský je obsažen v těchto kosmetických přípravcích ARGITAL:

Krém na žilky a hemoroidy s tújí a vilínem

Hypoalergenní pleťové tonikum s violkou

BIO repelent proti komárům